TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ NATURALS: INFUSIONS

Sempre és bon moment per a disfrutar de l'aroma i sabor intensos d'una infusió natural.

QUE SÓN:

LES MÉS COMUNES:

Les infusions o tisanes són begudes a base d'herbes, que es fabriquen deixant determinats vegetals en aigua, generalment calent, perquè les substàncies aromàtiques i/o medicinals de la planta passen al líquid. Algunes han de bullir com la camamilla o la marialluïsa. Altres han de fer-se amb aigua a menor temperatura com el te.

 

 • Camamilla: És una de les infusions més empleades en el món, ja siga com beguda o aplicant-la directament sobre la part afectada. Des de temps antics, els mexicans han emprat esta herba per a tractar els trastorns digestius lleus, com a diarrea, gastritis, indigestió o còlics, quelcom que en l'actualitat també és comú en la nostra cultura. Així mateix, és freqüent emprar-la per a irritacions o inflamacions oculars, per a la qual cosa és necessari coure-la i deixar-la refredar. Altres usos fan referència a les afeccions respiratòries (refredats, tos, asma, etc.), per a netejar ferides superficials o tractar l'acne.

 • Poliol-menta: esta herba és una de les més empleades en forma d'infusió, ja que proporciona propietats antiespasmòdiques, antisèptiques, així com per a reduir la flatulència, i ajuda a realitzar digestions pesades. La seua principal finalitat és la d'optimitzar les funcions digestives. A més, s'empra per a refredats i tos.

 • Te: una de les infusions predominants en la nostra cultura és el te, realitzat amb els fulls de la planta que porta el seu mateix nom i que té capacitat estimulant, semblant a la del café, encara que no danya l'estómec, sinó que ajuda a què este realitze les seues funcions. Cal ressaltar les seues propietats diürètiques, així com per a millorar la visió i la capacitat d'atenció.

 • Til·ler: A causa de les seues capacitats sedants és freqüent emprar-la com a tranquil·litzant, per a calmar l'estat nerviós. A més, ajuda a realitzar la digestió i a dormir amb facilitat. Encara que eixa és la seua principal funció també s'empra per a reduir els problemes coronaris i arterials, així com per a còlics i reducció de les irregularitats menstruals.

 • Valeriana: Igual que la til·la, esta herba, administrada amb precuación, actua contra el nerviosisme, com a sedant i relaxant. No obstant, si no es cuida la proporció del consum pot donar lloc a l'excessiva sedació del sistema nerviós, així com al retard de la circulació i el descens de la pressió arterial.

 • Menta: hi ha prop de 30 varietats d'esta herba, encara que les més utilitzades són la Menta (Peppermint o Mentha Piperita) i Menta Verda (Spearmint o Mentha Spicata). En gastronomia, s'empra per a condimentar tot tipus de guisats, així com per a aromatitzar postres i, sobretot, per a produir licors. Es pot adquirir seca, fresca o en oli, encara que convé saber que sempre es troba molt concentrada.

 • Anís Verd: des de l'era antiga, esta herba s'ha emprat amb fins màgics, així com pel seu bon aroma, que proporcionava un alé fresc al mastegar-la. Les seues propietats expectorants, com a tònic estomacal i digestiu fan d'ella una de les plantes medicinals més empleades. Així mateix, té la propietat de regular les funcions menstruals, així com d'alleujar la flatulència. Esta beguda és de gran utilitat com digestiu.

 • Romer: el romer és una planta de color verd platejat que ha sigut empleada des de l'antiguitat amb fins curatius del sistema nerviós i que, a més, ha sigut apreciada al llarg de la història pel seu persistent bon olor, paregut al de la llima i al del pi. El seu ocupació és molt comuna per a la fabricació de cosmètics, així com per a cuinar ensalades, carns o caldos. Els experts asseguren que el seu aroma té la capacitat de reforçar la memòria i de millorar la circulació.

PER A QUÈ SERVEIX?:

 

Hi ha innumerables infusions a base de plantes. En cada país, cada cultura, s'utilitzen preferentment unes o altres. Cada regió ha desenvolupat coneixements reals o de tipus màgic al voltant de les distintes infusions utilitzades en la seua cultura. 

AVANTATGES I INCONVENIENTS:

AVANTATGES

INCONVENIENTS

 • Són més innòcues que els carminatius.

 • Les infusions no tenen quasi cap valor alimentari.

 • Si se'ls afig sucre o mel el seu nivell energètic augmenta en funció de l'addició d'estos endulzantes.

Index       Reiki        Chi Kung       Shiatsu       Aromaterapia